Заедно със смяната на маслото на мотоциклета, изучаването на това как да почиствате и смазвате мотоциклетната верига е едно от първите направления в поддръжката на мотоциклета. Като цяло, това е доста прост процес, който трябва да отнеме само около 15 минути, но ще спомогне за удължаването на живота и работата на веригата и зъбните колела на мотоциклета. Тази статия ще разгледаме стъпка по стъпка най-добрия начин за почистване и смазване на мотоциклетна верига.

Първо, да започнем с това как да почистим веригата на мотоциклета. Ако просто търсите как да смажете веригата, можете да прескочите направо към стъпка осем.

Стъпка 1: Разберете какъв е вашият тип верига

Видът на веригата, която използвате, ще повлияе на начина, по който ще се отървете от замърсяването.

Обикновената верига се състои от връзки метал-върху-метал без междинно уплътнение. Като такива, обикновените вериги могат да бъдат почистени по-агресивно от запечатаните. Запечатани вериги за мотоциклети (вериги с О-пръстен, Х-пръстен или Z-пръстени) използват гумено уплътнение между вътрешната и външните връзки, за да запазят грес във вътрешността на щифта и вдлъбнатината на втулката. Този дизайн спомага за удължаване на дълголетието на веригата и също така изисква по-нежен подход към почистването. Можете да намерите разликата между обикновена и запечатана верига за мотоциклети, базирано на пространството (или липсата на такова) между металните връзки.

Стъпка 2: Поставете мотоциклета в правилна позиция

Почистването и смазването на мотоциклетната верига е относително лесен процес. Много по-лесно е, ако моторът ви има централна стойка или ако го сложите на задна стойка. И двата варианта позволяват на задното колело (и на веригата) да се върти свободно, като по този начин позволява по-ефективно прилагане на почистващия препарат за вериги и смазочното масло.

Ако нямате нито една от горните стойки, не се притеснявайте. Можете да използвате степенката на мотоциклета си и с малко маневриране напред-назад ще се получи. Почиствате една секция на веригата и след това преместете мотоциклета, за да получите достъп до следващия раздел. Друга алтернатива е да премахнете веригата изцяло и да работите по този начин, което ще бъде доста по-трудоемко.

Стъпка 3: Разгледайте веригата и зъбните колела на мотоциклета

Процесът на почистване на веригата, предоставя чудесна възможност да проверите текущото състояние на цялостното й благосъстояние.

Проверете износването на веригата. Колко ви дава възможност да я движите нагоре-надолу? Колко могат да се местят свързващите звена напред и назад при компресия и напрежение? Мотоциклетната верига в добро работно състояние трябва да позволява минимални отклонения в движението.

След това е добре да проверите дали вашата верига трябва да бъде сменена. Ръководството на мотоциклета ви ще ви даде определена максимална дължина на даден брой звена на вашата верига. Ако този брой звена е по-дълъг от зададения, то веригата е твърде износена. Ето още един бърз начин да направите неофициална проверка. Дръпнете веригата при най-задната част на зъбното колело на задната гума. Ако веригата е много износена, тя ще се отдръпне от зъбното колело, вместо да стои плътно, както трябва.

Проверете главната връзка. Главната връзка на мотоциклетната верига е връзката, която е била използвана за свързване на двата края и изглежда малко по-различно от останалите звена. Дали главната връзка е закрепена чрез клип или нитове, това е чудесна възможност да проверите, за да се уверите, че всичко е наред.

Хубаво е да прегледате и зъбните колела. Въз основа на състоянието на вашата верига и стила на вашето каране, зъбните колела ще показват износване по няколко начина. Когато проверявате за износване на зъбните колела, следете за “перките на акулите” и за “остри зъби”. “Перките на акула” се появяват, когато водещият ръб на зъба на зъбното колело се износва по-силно от задната страна. Това се случва на мотоциклети, които са склонни да се ускоряват трудно и забавят по-бавно (или на мотоциклети с много стари вериги).

Най-общо казано, върховете на зъбите на зъбното колело трябва да са плоски. Когато те станат остри, това се дължи на “перки на акула”, съчетани с изобилие от интензивно спиране и сменяне на ниски предавки, които водят до износване на задния ръб на зъба на зъбното колело.

Общото правилно е, че не е добре да се поставя нова верига на износено зъбно колело, така че е прието веригите и зъбните колела трябва да се сменят едновременно.

Стъпка 4: Напръскайте веригата с почистващ препарат за верига

В този момент е време да започнем да се борим с мърсовията по веригата. Докато можете да изберете специален препарат за чистене на верица, керосинът ще работи също толкова добре, за да разтворите съществуващите смазочни и замърсяващи частици по веригата. Докато работите по веригата, не се притеснявайте да я “накиснете”. Съвет от нас – керосинът е евтин, но новите вериги за мотоциклети не са, така че бъдете разумни във вашия избор.

Стъпка 5: Разтъркайте веригата

Когато веригата е напоена, използвайте специална четка за мотоциклетна верига, за да вникнете в дълбочина. Тристранните четки за почистване на верига са изпитани и доказани от години с добра причина, тъй като ви позволява да почистите три от четирите страни на вашата верига наведнъж. Бъдете обстойни, това ще се отплати по-късно. Чистата повърхност позволява по-добра адхезия на смазката на мотоциклетната верига.

Стъпка 6: Повторно напръскайте веригата

За да завършите процеса на почистване, отново напръскайте и “накиснете” веригата на мотоциклета с почистващия препарат по избор. Уверете се, че последните остатъци от верижната мръсотия са били отстранени, тъй като това убива мотоциклетната верига. Отървете се от колкото е възможно повече от мърсотията.

Стъпка 7: Изсушете мотоциклетната верига

За да се смаже хубаво мотоциклетната верига, смазката трябва да се постави върху суха повърхност. Отделете малко време, за да изсушите напълно веригата. Можете също да използвате това като възможност за почистване на вашата работна станция, тъй като вероятно доста сте поизцапали.

Стъпка 8: Смажете веригата на мотоциклета

Когато веригата е чиста и суха, нанесете лубриканта равномерно от всички страни. Изборът на пазара за лубрикант на верига огромен, затова ехубаво да се спрете на лубрикант, който не е много втечнен и няма да изцапа другите части на мотора ви при завъртането на веригата.

Когато става въпрос за най-добрия начин за смазване на мотоциклетната верига, има няколко разлики между обикновени и запечатани вериги, които е редно да имате предвид. С обикновените вериги се пръска смазочното масло и се избърсва излишъкът. Поддържането на обикновена верига с непрекъснато покритие в чисто смазочно масло е най-добрият начин да се гарантира, че тя ще продължи да функционира правилно за много километри. От друга страна, със запечатани вериги, мазнината във вътрешността на О-пръстените си върши своята работа,а смазването на веригата, което прилагате, е само за защита на външната страна на веригата от ръжда, така че можете да използвате лубриканта по-пестеливо.

Е, това е. Както казахме, поддръжката на мотоциклетната верига е доста проста. Проверете ръководството си, за да видите колко често трябва да почиствате и смазвате веригата на вашия мотоциклет. Разбира се, не е лоша идея да го правите по-често, ако карате в мокри или мръсни условия. Някои мотоциклетисти почистват веригата веднага след каране в дъжд, за да премахнат влагата, преди ръждата да започне да се образува.

Източник: revzilla.com