Повечето от нас вземат ръцете си за даденост, но когато става въпрос за ръкавици за мотоциклет, трябва да сте сигурни, че купувате правилния вид за стила ви на каране. И преди всичко се уверете, че те пасват правилно.

Ръцете са нещото, което ви свързва с вашия мотоциклет и те и пръстите ви трябва да се чувстват удобно и защитени по всяко време. Това може да звучи като здрав разум, но ръкавиците често се пренебрегват и не се признава подхождащият чифт може да подобри вашия опит в карането.

Караш ли целогодишно, имаш ли отопляеми ръкохватки или караш спортен мотоциклет или туристически? Във всеки сценарий ще намерите ръкавици, проектирани специално за всеки тип езда, както и множество варианти на материали, цветове и стилове, от които да избирате.

Дланта ви ще бъде първото нещо, което ще се докосне до земята при всякакъв удар, като по този начин се изисква по-тежка защита срещу абразия. В същото време, останалата част трябва да бъде тънка и еластична за по-добро усещане.

Има четири области, с които трябва да се огледате, когато купувате ръкавици:

  1. Пасване – Дали ръкавиците пасват добре? Те трябва да бъдат стегнати. Удобно ли ви е в тях или се чувствате твърде ограничени?
  2. Чувство – Как се чувстват? Има ли твърде много вътрешна обвивка или твърде малко и пречи ли на движението на пръстите ви?
  3. Конструкция – Да имат вътрешен или външен шев? Какъв тип материал е използван в конструкцията – телешка кожа, кенгуру или?
  4. Характеристики – дали ръкавиците имат вентилация, какъв тип допълнителна защита имат, дълги или къси (над или под китката) и ще свършат ли работа за вашия вида на езда?

На спортен мотоциклет седите на ръцете си през по-голямата част от вашето каране, така че може би трябва да погледнете предварително извитите ръкавици, които предлагат добра подкрепа. На турситическия мотоциклет стойката е по-спокойна, но все пак ще имате нужда от чифт ръкавици, който има добра цялостна защита от елементите и пътя.

Отделете малко време, за да погледнете материалите, които се използват в конструкцията на ръкавицата. Телешката кожа е тежка, може да издържи високи нива на абразия, но може да бъде и доста твърда. Кожата от кенгуру е алтернатива, тъй като е по-лека и може да издържи доста абразия. Има и козя кожа, която е мека и еластична. Добър компромис в ръкавицата понякога може да бъде твърда черупка (форма на ръкавица) от телешка кожа с длан от кенгуру кожа.

Проверете също и изолацията. Предназначена ли е за зимна употреба? В такъв случай може да има тежка подложка и по-дълги маншети или, ако е лятна ръкавица, тя трябва да има добра твърда черупка и да бъде наистина добре вентилирана.

Щом намерите ръкавиците, които са подходящи за вас, ако се грижите правилно за тях, те трябва да продължат да ви служат дълго време.

На всеки няколко месеца трябва да ги почистите, за да се отървете от пътната мръсотия и потта от ръцете ви. Ръкавиците трябва да се измиват с топла вода с малко сапун и след това да се изплакнат със студена вода. Не изстискайте ръкавиците, а ги оставете да изсъхнат естествено.

Използването на всякакъв вид топлина може да повреди материала на ръкавиците. Също така е добра идея да ги поставите отново, когато все още са влажни, за да получите правилната форма, която да пасва на ръцете ви и след това да ги оставите да изсъхнат напълно.

Така че, когато е време за нов чифт ръкавици, помислете за вида на мотора, който карате, кое време на годината ще яздите и след това се уверете, че чифтът, която сте избрали, е подходящ и че ви пасва на ръката много добре.

Sofia Riders ви съветва: Никога не подценявайте важността на ръкавиците!