За много нови мотоциклетисти мисълта за каране по магистралата за първи път може да бъде плашеща. По-високите скорости и морето от автомобили наоколо може да ви се сторят плашещи, но карането по магистрала не трябва да е страшно. Всъщност карането по магистрала вероятно е по-безопасно от карането по второстепенните пътища, тъй като всеки върви в една и съща посока с горе-долу една и съща скорост и, което е критично, няма кръстосан трафик, който да избягвате. Преди да тръгнете с увереност по магистралата, ето няколко съвета за безопасното каране.

Очевидната първа стъпка за каране по магистралата е навлизането в нея. Повечето мотоциклети, ви дават предимството да можете да ускорите по-бързо от почти всеки автомобил около вас. Използвайте това в своя полза, за да постигнете скорост с трафика на магистрала и да се слеете с околните автомобили възможно най-бързо. Точно както бихте направили в кола, когато се сливате с трафик, не разчитайте просто на огледалата си, за да видите трафика зад вас – направете бърза проверка, за да сте сигурни, че има място за вас. Друга красота на мотоциклета е, че няма мъртви точки.Не забравяйте да използвате вашите мигачи – каквото можете да направите, за да привлечете вниманието на другите автомобилисти и да ги уведомите за вашите намерения си струва.

След като сме на магистралата, обичаме да стоим в лявата лента, където се случва по-малко сливане. Да караме една идея по-бързо от трафика е нещо, което всеки от нас предпочита и прави.  Да настигаш автомобил, вместо да карате повечето да настигат вас, просто се чувства по-сигурно. Да си отзад означава много повече от надраскана броня, ако си на мотоциклет, а сблъсъците в задната част са една от най-честите аварии на магистрала. Движението по-бързо от потока също свежда до минимум времето, в което се намирате в мъртвите точки на колите около вас, и ви дава предимство, когато става въпрос да видите какво ви предстои и да планирате съответно реакцията си.

Ако предпочитате да карате по-бавно, това също е добре, но дръжте повече в дясната лента, така че по-бързият трафик да може да преминава от лявата ви страна – и ще трябва да наблюдавате огледалата си още по-често, например, поглед на всеки четири или пет секунди. Наличието на добри, правилно настроени огледала от двете страни на вашия мотоциклет с изглед, който ви позволява да виждате какво се случва зад вас от двете страни, е от решаващо значение за дългосрочното оцеляване на магистралата. Ако лек автомобил или камион неудобно се приближава зад вас, използвайте мигача и се влейте право в следващата лента. Изразяването на недоволство или гняв към безмислените шофьори чрез сигнали с ръка е много лоша идея, когато си на мотоциклет. Просто го оставете – явно е идиот.

Независимо в коя лента сте, най-добре е да останете в лявата или дясната част на лентата – там, където се минават автомобилните гуми. По-вероятно е центърът на лентата да е замърсен с отломки или горивни отлагания и зрителното ви поле между линиите на колите пред вас е много по-добро, ако сте към края на лентата. Карането встрани на лентата ви означава, че винаги сте готови да използвате пространството между колите пред себе си като път за бягство, ако чуете скърцането на гуми зад вас. Освен това, когато просто се возите в едната част на лентата,  това психологически казва на колата до вас „Това е моя територия -стой настрана!“

Ако в крайна сметка държите да карате в средата на лентата, то молим ви оставете по-голяма дистанция с превозното средство пред вас. Вероятно най-опасната част от ездата по магистрала са препятствия, които изведнъж се появяват на пътя ви. Обикновено ще получите предупреждение, когато колата пред вас завие, натисне спирачките рязко или катастрофира. Уверете се, че имате достатъчно място да предприемете уклончиви действия, ако това се случи. Ако сте зад автобус или камион, той може просто да прехвърли обекта и да го „изплюе“ пред вас без предупреждение, което е най-добрата причина да не карате зад големи превозни средства.

По тъмно е още по-важно да спазвате дистация и да не карате „по-бързо от фаровете си“, особено ако пред вас няма трафик, който да предупреждава за препятствия на пътя. Ако ви се налага да карате вечер, уверете се, че опашката и спирачните ви светлини светят ярко.

Локвите са друг източник на стрес в някои части на пътя. Някои гуми, предимно такива с голям грайфер, минавайки през локва, ще придадат  на мотора вид нестабилно усещане, което получавате, подобно на това, когато се движите през пясък. Опитайте се да не се чудите, ако това се случи – поддържайте развномерна газ и стискайте мотора повече с крака, отколкото с ръце, и ще се справите. Ако е наистина усещането продължи, дръпнете се, когато е безопасно и се уверете, че нямате мека/спукана гума.

След известно време повечето от нас развиват един вид шесто чувство в трафика. Научаваш какъв тип шофьор е човек от това как се движи през трафика, от това какъв автомобил кара и колко добре изглежда, че се поддържа или с какви стикери има. Да си на мотоциклет ти дава още няколко предимства: седенето по-високо ви позволява да гледате през прозорците на колата. Използвайте това предимство и вижте дали водачът обръща внимание на телефона си или върти главата си в търсене на дупки по пътя. Ако шофорът пред вас прави нещо, което ви прави впечатление, просто останете назад и карайте вн

Това са само няколко бързи съвета. През цялото време помнете някои ключови неща: Независимо къде се намирате, поставете себе си в състояние да избягате ако ви се наложи. Винаги обръщайте внимание. Ограничете времето, в което сте в мъртва точка за другите превозни средства на пътя. Използвайте по-високата си стойка, за да гледате през прозорците на автомобила и предните гуми на автомобилите. Най-важното е да използвате здравия разум и да грешите от страна на безопасността. Не правете нищо, с което не ви е приятно. Карайте внимателно и нека вятърът бъде с вас!

.