Нека си го признаем – зимата е най-омразният сезон за мотоциклетиста. Има още толкова дестинации, които искаме да посетим, а вече е студено и трябва да прибираме машините си на топло. Е, живеейки в държава с 4 сезона, трябва да помислим и за това. Ето няколко съвета как правилно да запазим мотоциклетите си готови за екшън за следващия сезон:

  • Смяна на течностите

Много от ездачите не следват това, но в един идеален свят, би било прекрасно. Сменете всички течности – масло (с филтър), съединител, спирачка и охлаждаща течност – преди всяко зимно съхранение. Всички тези смени зависят от това колко отдавна сте сменили течностите. Пример: Ако е минал месец и няколкостотин километра след смяна на съединителна/спирачна течност,  сменете само маслото.

Просто казано – смяната на течностите поддържа мотоциклета свеж. Всички течности, особено използваното масло, съдържат замърсители, които бързо се превръщат в корозивна „баня“. Това може да унищожи гумените уплътнения на доста бързо.

  • Измиване, подсушаване и вакса

Започнете с мръсните части, като веригата и спирачките. По време на почистването си спестете няколко стъпки за пролетния сезон и инспектирайте всичко.

След това измийте и изсушете добре мотоциклета, особено ако правите това, преди да го покриете. Водата създава влага, а влагата се превръща в главен източник на проблемите, причинявайки корозия и мухъл.

След това обработете боята с вакса или полир-паста и не забравяйте да обработите хрома на вашия мотоциклет, ако той има такъв. Някои мотоциклетисти също обработват кожените си седалки и/или други кожени предмети преди съхранение.

  • Смажете веригата си.

Както по правило е редно да чистим и смазваме веригата на всеки 500 километра пробег, така и преди да зазимим мотора. След стъпка 2, когато мотоциклета ни е изчистен, подсушен и подхранен, вече е време да смажем с подходяща смазка веригата си. Имайте предвид, че е хубаво веригата да е загряла, за да може смазката да проникне дълбоко в пръстените й. За тези с кардан – честито, тази стъпка не важи за вас.

  • Бензин

Напълнете резервоара си до горе с бензин, за да предпазите вътрешността му от натрупване на влага, която причинява ръжда.

  • Акумулатор

През студените месеци е редно да се погрижим и за акумулатора. Поддържащото устройство/зарядно за акумулатор е един от най-добрите начини да го запазим. Дали ще е включено в контакта в гаража или ще разкачите акумулатора от мотора и ще го поддържате на топло в дома ви – избирате вие.

  • Напомпайте гумите до правилното налягане

Ако искате гумите ви да запазят формата си, надуйте ги до правилното налягане преди да го оставите да почива за зимата. Освен това, ако мотоциклетът ви ще остане на гумите си, завъртайте всяко колело веднъж месечно, за да предотвратите появата на плоски петна.

  • При възможност, оставете мотоциклета на централна стойка или на предна и задна стойка

Ако моторът ви има централна стойка, използвайте я по време на съхранението през зимата. Ако няма централна стойка и имате възможност да вдигнете и двете колела от земята с помощта на предна и задна стойка, това би осигурило най-оптималното положение за съхранение.

Тези техники пазят гумите, предотвратявайки необходимостта от завъртането им ежемесечно, за да се намалят плоските петна. Това също така поддържа окачването без натоварване, което спомага за дълголетието му.

  • Използвайте правилното покривало, за да запазите мотоциклета си

Никога не използвайте найлон, за да покриете вашия мотоциклет по време на съхранение. Той улавя влагата, причинявайки проблеми с корозия и плесен. Много компании правят дишащи калъфи, които са достъпни на цена и ще ви спестят главоболието, което може да донесе найлонът.

  • Оставете мотоциклета ви да се съхранява в добре вентилирано помещение

Най-идеалната ситуация е добре вентилирана зона на закрито – гараж или подземен паркинг. Това поддържа циркулацията на въздуха и предотвратява натрупването на влага.

  • Забравете тези съвети!

Да, просто забравете тези съвети за съхранение и убедете семейството си, че мотоциклетът трябва да пребивава в хола. 🙂