Съвременните гуми за спортни мотоциклети не съдържат действителна гума в тях. Това е така, защото те често са съставени от синтетичен каучук и причината за това е, че синтетичният каучук работи много по-добре като стане дума за издръжливост и сцепление.

Какво е най-дългото разстояние за каране на мотоциклет? Най-голямото разстояние за каране на мотоциклет е 4013.7 километра за период от 24 часа. Рекордът е поставен от американеца Л. Ръсел “Ръсти” Вон на 10 август 2011 г. Мястото е Увалде, Тексас, САЩ, а Вон е използвал своя собствен мотоциклет Harley-Davidson FLHTK Electra Glide Limited 2010. Той завърши 238 обиколки на тестовата писта на Continental и спечели място в Книгата на рекордите на Гинес.

Много от водещите днес мотоциклетни компании са имали много скромно начало. Какво означава това? Това означава, че не са започнали с идеята да проектират и произвеждат мотоциклети. Например, Ducati е семеен бизнес, който започва през 1935 г. Те откриват бизнеса си в Болоня, Италия, и в началото стават известни с изработката на радио части преди изграждането на мотоциклети.

Застрахователните компании твърдят, че до 25% от получените от тях сигнали за кражба на мотоциклети са фалшиви.

Първият мотоциклет е изобретен от Готлиб Даймлер от Германия през 1885 г. Мотоцикълът е построен от дървена рамка с прикрепен към него двигател. Мотоциклетът имал железни джанти и дървени спици.

Първият сериен мотоциклет е построен от Hildebrand и Wolfmuller през 1894 година.

Honda, Yamaha и Hero MotoCorp са тримте водещи световни производители на мотоциклети.

При завиване с мотоциклет предната гума осигурява почти 75% от сцеплението.

Японската фирма за производство на тоалетни “Тото” произвежда мотор, който работи с животински отпадъци. Моторът е с двигател от 250 кубика и може да се премине разстояние от 180 мили с един резервоар с животински отпадъци. Това е триколесно превозно средство със седалка, изградена от тоалетна.

Знаете ли, че Kawasaki, известен производител на мотоциклети, също произвежда космически кораби? А компанията започва да строи мотоциклети едва през 1962 година.

По проучване осем мотоциклета могат да се паркират на място за един автомобил.

Мотоциклетите са построени за различни цели, включително използването им за офроуд, пътуване на дълги разстояния, пътуване до работното място, състезания и др.

Малкълм Форбс, основател на списание “Форбс”, притежава 50 мотоциклети “Харли Дейвидсън”.

В Съединените щати, според Националната администрация за безопасност на автомобилния транспорт, ездачите във възрастовата група от 40-55 години са силно склонни да бъдат убити при инцидент с мотоциклети.

Според източник, почти 75% от инцидентите с мотоциклети се случват поради сблъсък с автомобил и кръстовищата са най-често срещаното място за инциденти с мотоциклети.