Ако познавате някой, който „никога не е пускал мотоциклета да падне“, той не е карал дълго и/или не е карал много. Случва се и на най-добрите от нас. Но какво правим, когато това се случи?

ОК, изпуснали сте мотора си или може би някой друг го е ударил с колата и го е накарал да полегне вместо вас. Какви щети трябва да търсите и има ли нещо, което да го направи невъзможно за каране? Зависи. Ако сте изпуснали кросовия си мотор в планината? Шансовете да е здрав са големи. Изпуснахте спортния си мотоциклет на тротоара? Ще се наложи да му направите обстоен преглед.

Знаем, че може да е трудно на момента, но разгледайте добре мотоциклета, докато е полегнал на една страна и запомнете всички места, с които е осъществил контакт със земята. Направете снимки, ако можете. Вдигнете внимателно мотоциклета, за да не го хвърлите на другата му страна, и огледайте всичко обстойно.

Начинът на падане (изпуснат или блъснат) и стилът на вашия мотоциклет ще продиктуват много от потенциалните щети. Ако някой е подпрял мотора ви докато маневрира, не му позволявайте да се измъкне, без да вземете цялата информация за шофьора, превозното му средство и може би няколко изявления на свидетели. Повредите могат да бъдат скрити и тежки, а виновникът трябва да плати за нанесените щети.

Ако мотоциклетът ви е бил на стойката си и автомобил го е блъснал на страната на съединителя, стойката му вероятно ще бъде повредена. Тъй като вашият съединител и превключвателят също са от тази страна, проверете дали лостчето и задвижващото колело не са огънати или счупени. Конструкциите на някои мотоциклети са такива, че солидното блъскане ще натисне задвижващото колело в корпуса на двигателя, като го напука или пробие дупка през него.

От другата страна, вашият преден спирачен лост и задният педал на спирачката също са изложени и предразположени към огъване или счупване. Отново понякога има възможност педалът на спирачката да се свърже с кутията на двигателя и да го спука. Проверете много внимателно кутията на двигателя за повреда. Ако кутията на вашия двигател е напукана, изместена или повредена по какъвто и да е начин, различен от малка драскотина, не карайте мотора далеч от местопроизшествието. Потърсете алтернативна помощ за превозването му, тъй като има потенциал за загуба на масло и вътрешни повреди на двигателя.

Проверете степенките за краката ви. Понякога ще се напукат вместо да се огънат. Те ще изглеждат добре от някои ъгли, но могат да бъдат компрометирани структурно. Проверете ги много внимателно, тъй като потенциално разчитате на тях да понесат цялата ви тежест.

Ако моторът ви има пластмасови кори, няма съмнение, че ще се надраска. Вашите мигачи и краищата на кормилото могат да се счупят или надраскат, а кормилото ви може да бъде огънато. Възможно е огледалата да бъдат счупени и ако те имат интегрирани мигачи, този ремонт може да излезе много скъпо.  Ако имате  пластмасови дисаги за багаж, уверете се, че не са огънати, така че да контактуват с нещо, което не бива, и не са счупени или разхлабени.

Докато проверявате мотоциклета си, за да сте сигурни, че не изтича нищо и нищо не е супер счупено, докоснете всички парчета, които са надраскани или потенциално повредени, за да сте сигурни, че нищо не е разхлабено и да има шанс да падне по време на придвижване. Уверете се, че цялото ви осветление все още работи. Уверете се, че мотоциклетът все още работи безпроблемно.

Точно както носите защита, когато карате, така и мотоциклетът ви може да бъде защитен. Целта трябва да е винаги да продължим да караме, така че защитата, която носим, и защитата, която закрепваме към мотоциклетите си, е всичко, за да сме сигурни, че малка злополука или случайно преобръщане няма да означава, че не можем да продължим карането си.