1. Името Hayabusa, използвано от Suzuki за един от моделите им, всъщност е название на вид ястреб, използвано за нарицателно на прочут японски самолет-камикадзе от Втората световна война.

2. Гумите от свременните пистови мотори не са съставени от никаква гума. Веществото, което изгражд моторната гума, всъщност е синтетично и е създадено, за да бъде издръбливо и да създава по-малко съпротивление на пистата.

3. Най-дългото разстояние, изминато на мотоциклет за 24 часа, е 2116.5 мили или около 3406.17 км. Рекордът е поставен от американеца Carl Reece на 26.02.2017.

4. Прочутият 20-метров скок на Стив Макуин във филма “The Great Escape” е бил направен от работещия в American Triumph Бъд Ескинс, който успява от раз в първия дубъл.

5. Много от съвременните производители на мотоциклети са започнали бизнеса си по неочакван начин. Например Ducati са започнали през 1935г. с производството на части за радиа.

6. Kawasaki далеч не произвеждат само мотоциклети. Те създават още лодки, кораби, електроника, строителни машини, влакове, хеликоптери, ракети, космически совалки и др.

7. През 1887 г. Yamaha започват с производство на пиана, а днес представляват мултифункционален комгломерат, който продължава да прави музикални инструменти, но също и лодки, автомобилни двигатели, басейни, роботи, инвалидни колички и др.

8. Първата дейност на компанията Suzuki била свързана с текстилната индустрия. Създателят Мичио Сузуки обаче прави лек завой и компанията му започва да произвежда малки коли и двигатели през 30-те години на 20в. Първият мотор Suzuki се появява през 1952г. и представлява нещо като моторизирано колело.

9. Скоростната система на моторите е измислена от Harold Willis през 1927г.

10. В момента ARAI е една от компаниите, които произвеждат най-качествените каски. Компанията стартира през 1926г. със защитни шапки за строителния сектор.