Повечето хора са виждали видео или снимки на мотоциклетни състезатели (или не много разумни улични ездачи), които пускат коляното си, докато се лягат напълно в завой. Всеки фотограф на мотоциклетна писта знае, че всеки отишъл да кара на писта иска да си тръгне със снимка, която показва контакта на коляното с тротоара. Това е кадърът, който потвърждава спортната натура на ездача и впечатлява дори най-неинформирания човек или член на семейството. Показването на тази скъпоценна снимка на не-мотористи обикновено предизвиква реакция, която обикновено звучи като: „Леле, ударил си си коляното?“, „Това не боли ли?“ и любимото ни – „ти си луд“.

Дори и колегите мотоциклетисти, които не са настроени на вълна „мото състезател“, могат да реагират по подобен начин, без да разберат причините за това, което изглежда като каскада или парти трик, а не като полезен инструмент.

Безопасно ли е?

Тези, които никога преди не са разсъждавали по-задълбчено по темата, могат да мислят, че пускането на коляно би било глупаво нещо. Разбира се, нищо добро не може да дойде от поставянето на коляното ви на твърда, груба настилка с висока скорост. Вероятно си представят разкъсана плът, разкъсани връзки и разрушена колянна кост. Фондацията за безопасност на мотоциклетите със сигурност не включва пускането на коляно в учебната си програма (въпреки че някои курсанти питат за нея), така че трябва да е опасно, нали?

Та, безопасно ли е? Да и не. Самото плъзгане на коляното няма да причини нараняване, когато сте в екип със специалните протектори за коляно. Въпреки това, има три ситуации, за които можем да се сетим, когато влаченето на коляното по настилката може да бъде опасно:

  1. По невнимание да закачите коляното си на бордюра
  2. Може да карате по-бързо, отколкото способността ви позволява в усилието да пуснете коляно
  3. Да пускате коляно на улицата, където околната среда не може безопасно да поддържа тези видове ъгли на завиване/лягане.

Точно така, само три ситуации, за които можем да се сетим. Проблемът с избягването на бордюра лесно се избягва чрез повдигане на коляното, за да се избегне контакт с него. Втората ситуация не е толкова лесна за отстраняване. Да, лесният отговор е да не караме отвъд способностите, но има много начинаещи ездачи, който отчаяно искат да поставят „пускане на коляно“ в резюмето си. И накрая, опитът да пуснеш коляното на улицата не е чудесен начин да управляваш риска. На улицата има прекалено много променливи, които правят пускането на коляно абсурдно желание.

За да отговорим на един от най-често задаваните въпроси, които хората имат относно пускането на коляно: “Да, нося специален протектор за коляно, изработен от пластмаса или найлон, който обезопасява и е конструиран да се движи плавно по повърхността на тротоара”… “и не, не го правя на улицата “.

Медал на честта

Има и хора (ние не познаваме такива), които се опитват да заблудят връстниците си с протрити слайдери от шкурка в удобството на дома им. Вярвате или не, също така сме чували, че се продават ползвани слайдери в интернет пространството, за хора, които искат гордо да ги представят като свои собствени. Предполагаме, че няма нищо лошо в това. По-добре е така, отколкото новобранецът да натиска твърде силно и да предизвика неприятен инцидент. Изхождайки от това разбираме, че тази способност заслужава висока чест сред спортните ездачи.

Защо се пуска коляно?

Вярно е, че една от причините хората да пускат коленете си в завоите е да докажат, че могат и да имат снимките и изтърканите слайдери като доказателство за тяхната величественост. Но истинската причина, поради която пускането на коляното съществува, е да се осигури малък ъгъл на завиване. Ако позицията на тялото ви е постоянна от завой до завой, тогава можете надеждно да използвате коляното си като средство за измерване. Ето различните неща, които можете да измерите:

  1. Колко дълбоко сте се е наклонили – нещо като транспортир.
  2. Като манометър за бързо завиване: Когато докоснете коляното си, може да измерите колко бързо се накланяте.
  3. Вашата скорост на завиване: Колко дълго остава коляното на земята, това измерва вашата скорост на завиване и продължителността на установения ъгъл на завиване.
  4. Колко рано сте „вдигали мотора”, докато излизате от завоя. Това също може да покаже колко рано и късно подавате газ.
  5. Като средство за учене, да станете по-бързи и по-последователни. Ако докоснете коляното си до настилката по-рано, това означава, че карате мотоциклета си по-бързо.
  6. Като устройство за измерване на референтни точки. След като имате предварителна представа, кога и къде коляното ви трябва да докосва земята, това трябва да е консистенстно от обиколка до обиколка.

Друга употреба на коляното при завиване е да се спасим от катастрофа, ако мотоциклетът започне да се плъзга. Наличието на трета точка за контакт може да облекчи претоварените гуми достатъчно, за да ви спаси от катастрофа. Не винаги работи, но със сигурност си струва да го имаме предвид.

Да се научим да пускаме коляно

“Как мога да се науча да пускам коляното?” е въпросът на века. Отговорът е – не го правите просто ей така. Ще трябва да се научите да бъдете търпеливи и да не изпреварвате събитията.

Номерът да научите как да плъзнете коляното:

Развийте уменията си за завой. Упражненията на широки места без трафик и дните на писта ще ви отведат там.

Научете правилното положение на тялото.

Направете повече трак-дни, постепенно увеличавайки компетентността си в завоите.

Мотото е: “Нека земята дойде до коляното ви, вместо да притискате коляното си към земята”. Умението идва на първо място, след това скоростта, след това пускането на коляното.

Sofia Riders ви съветва: не ползвайте пътната мрежа за писта, има достатъчно достъпни места и специализирани курсове, където можете да развивате способностите и уменията си с помощта на професионалисти и при наличието на медицински екип. Карайте разумно и внимателно и нека вятърът бъде с вас!