БЛАГОТВОРИТЕЛНАТА ИНИЦИАТИВА НА SR и “Да дарим усмивка” – “Защото кръвта е живот” СЕ ПРОВЕЖДА ЗА ТРЕТИ ПЪТ, ОТНОВО С ПОДКРЕПАТА НА “НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ПО ТРАНСФУЗИОННА ХЕМАТОЛОГИЯ” И СЕ СЪСТОИ В БЕЗВЪЗМЕЗДНО ДАРЯВАНЕ НА КРЪВ, В ПОМОЩ НА НУЖДАЕЩИ СЕ.
ПРИЗОВАВАМЕ ВСИЧКИ, КОИТО ИМАТ ЖЕЛАНИЕ И СА ГОДНИ ДА ДАРЯВАТ КРЪВ, ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В ТАЗИ КАМПАНИЯ, ЗАЩОТО Е БЛАГОРОДНО ДА СЕ ПОМАГА, И ЗАЩОТО СМЕ СИЛНИ, КОГАТО СМЕ ЗАЕДНО И СЕ ПОДКРЕПЯМЕ!

————————————————-
ИЗИСКВАНИЯ КЪМ КАНДИДАТ-ДАРИТЕЛИТЕ:
В условията на обявената в страната епидемия от Covid-19, лекарят, освидетелстващ кандидат-дарителите провежда по-обстойно и задълбочено интервю.
Всеки кандидат трябва да има готовност да информира допълнително за:
· пребиваване зад граница,
· контакт със заразно болни,
· наличие на грипоподобни симптоми и общо неразположение в периода от две седмици предшестващ кръводаряването.
Във връзка с провежданата в страната кампания за ваксиниране срещу Covid-19 e важно да се знае, че кръводаряването се разрешава едва 14 дни след поставянето на втората доза.
Важно за кандидатите за кръводаряване е
да се чувстват здрави, :
да са добре отпочинали, да са хапнали и приемали течности преди кръводаряването
да носят личната си карта
да са на възраст между 18 и 65 години, а телесното им тегло – категорично над 50 кг
48 часа преди даряването да не са приемали никакви лекарства (дори аспирин, аналгин )
дамите не трябва да са в месечен цикъл·
кандидати с алергична симптоматика ще бъдат временно отложени за кръводаряване, защото антителата в кръвта им носят са риск за рецепиентите.
Кръводаряването не се допуска когато по преценка на лекаря представлява опасност за здравето на дарителя или приемателя.
Кандидат – кръводарители, които:
са претърпели хирургическа интервенция в срок по-малък от 6 месеца до 1 година,
· имат късогледство с диоптър по-висок от 5,
· имат ендокринно заболяване или заболяване на сърдечно съдовата система и др.
· са правили татуировка или пиърсинг в срок по-кратък от 6 месеца
· в последните шест месеца са посещавали страни, в които има малария, денга, зика и западно-нилска треска – трансфузионно опасни инфекции
· са дарили кръв преди по-малко от 60 дни и/ или ако за тях лекарят на екипа по време на предварителния преглед прецени, че имат здравословни проблеми, също ще бъдат отложени.
Внимание: Молим всеки кръводарител, ако в рамките на до 14 дни след кръводаряване, узнае, че е бил в контакт с установен болен с Covid-19 преди кръводаряването или получи грипоподобни симптоми, треска повишена температура т.н., да уведоми екипа ни на тел.: 02 9210 477 или 02 9210 417 или на e-mail:[email protected], с цел превенция на реципиентите.
След кръводаряване се препоръчва приемане на повече калорични течности и храни и ако е необходимо почивка.
За конкретни запитвания относно противопоказания за кръводаряване можете да потърсите и лекарите ни на тел. 02 92 10 477.
——————————————————-
Мястото:
Национален център по хемотрансфузионна хематология.