Сделката между KTM и Йохан Зарко трябваше да бъде като в приказките за изгряващия звезден мотоциклетист на MotoGP, но рязко приключи след 13 състезания.

Той влезна в MotoGP през 2017 г. като двукратен световен шампион в Moto2 и направи дебюта си на Tech3 Yamaha в Катар, когато водеше за първите шест обиколки преди да катастрофира.

Три подиума и шести в шампионата в своя новобрански сезон поставиха Зарко на радара на харесванията на отборите на Honda и Suzuki, преди той да се съгласи да се присъедини към новоизградения KTM проект за 2019 година.

Зарко обаче не успя да повтори тази си форма с KTM RC16, като досега отбеляза едва 22 точки за разлика от своя съотборник Пол Еспаргаро, който има 61.

Представянето и подходът на французина бяха критикувани от изпълнителния директор на KTM Стефан Пиерер, и въпреки неотдавнашното добавяне на нов мениджър и треньор по езда Жан-Мишел Байл, което бе насочено към подобряване на ситуацията, Зарко и KTM решиха да не продължават заедно през текущия сезон.

“Зарко се опита да адаптира стила си на каране към KTM RC16, а екипът се опитваше безмилостно да формира машината според желанията и изискванията на французина. В крайна сметка и Йохан, и екипът решиха да не продължават своя съвместен проект за 2020 г. и сега ще се съсредоточат върху даването на максимума за останалите месеци на MotoGP 2019.”

По време на уикенда на австрийския гранд при Пиерер потвърди пред Speedweek, че Зарко е поискал предсрочно прекратяване на сделката. Тест-състезателят Mika Kallio е резервната опция на КТМ.

Все още не е потвърдено кой ще поеме щафетата на Зарко през 2020 г., въпреки че новобранецът на Tech 3 Мигел Оливейра – който завърши на осмо място в Red Bull Ring – изглежда най-очевидният вариант.