Първият състезателен уикенд за Световната купа на FIM Enel MotoE ще се проведе заедно с Гран Премио Ред Бул де Еспаня през месец май. Дневният ред е пълен преди дебюта, но всички подробности остават зад завесата. Подготовката за състезанията на изцяло новия състезателен клас MotoE, който е на път да стане част от MotoGP, е предизвикателство, което обединява всички участници за Купата, а MotoE Summit е проектиран да разгледа всички аспекти на този нов паралелен клас състезания.

Главният изпълнителен директор на Dorna – Кармело Езпелета беше първият говорител, който представи срещата на върха, като подробно описа ролята на Dorna в MotoGP, състезанията за мотоциклети и сега FIM Enel MotoE World Cup. Той подчерта целите на всеки от отборите и идеята на Купата, които той определи като фокусирани върху висококачествените състезания.

“Целта е да се утвърди тази купа, заедно с всички партньори, и да я развием доколкото можем. Да имаме състезания, които ще развиваме през следващите три години. Основната цел на Купата е да има ново състезание на Световното първенство; това е идеята и се надяваме, че всички ще са щастливи, а състезателите ще са горди, че са част от този вид състезания”, каза още Езпалета.

Управителят на Dorna Sports Пау Серраканта разказа за раждането на MototE и партньорите MotoGP, които се присъединяват към проекта. Друг мениджър на Dorna Sports Мануел Аройо говори за невероятният интерес от телевизионните компании, което ще бъде ключова част от това ново състезание в рамките на MotoGP World Championship. Социалните медии, комуникационният план за новата купа и нейното присъствие в MotoGP VIP Village също бяха включени в дневния ред, давайки пространство за подробен преглед на всички техни роли.

Изпълнителният директор на купата Никола Губер също взе ключова роля в срещата. Хвърляйки светлина върху всичко за самото състезание – от броя на обиколките, до дизайна и оформлението на боксовете на MotoE, той разясни всички сложни разработки и проекти. Това включи фокус върху отборите, мотоциклетистите, безопасността, както и колко дълги ще бъдат състезанията, и един много важен момент: гаранцията, че мощността ще е постоянна от началото до края на всяка 15-минутна надпревара.

Производителят на мотоциклети Energica беше представен на сцената от изпълнителния директор Ливия Севолини и техническия директор Джампиеро Тестони. Те разговаряха за интереса към компанията от света на електрическите мотоциклети и как тя се е разраснала дотам, че да създадат машини, избрани да се състезават в Купата. Главният изпълнителен директор Франческо Вентурини преставляваше Enel X, която е основен спонсор и избраник да доставя на състезанията възобновяема енергия, обсъждайки предизвикателството да захрани този най-нов клас мотоциклети.

Изпълнителният директор на Купата Николас Губер закри събитието, а следващи тестове с MotoE ще бъдат проведени на Circuito de Jerez Nieto от 13 до 15 март.

Източник: motogp.com