Българският химн звуча в чест на Теодор Кабакчиев! Това историческо за родния мотоциклетен спорт събитие се случи в Ла Коруня, където се проведе третият кръг от Световния шампионат по Супер Ендуро. В северозападния испански град, габровският мотоциклетен корифей се представи феноменално и донесе първата победа за страната ни в кръг от сериите на Международната федерация по мотоциклетизъм (FIM).

В първите няколко обиколки на първия манш българинът попадна в тапа след втория завой и се движеше 7-ми, на доста голяма разлика от първия Тай Кулинс (ТМ, САЩ). Въпреки две падания, той успя да се възползва от грешките на съперниците си и се изстреля на втората позиция, като в последната обиколка изпревари и втория във временното класиране Леон Хентчел (Германия, Husqvarna).

Във втория манш Кабакчиев потегли пети, но много бързо се добра до третата позиция, а след това си осигури и лидерството. Българският пилот пресече първи финалната линия с повече от 49 секунди аванс от втория Милан Шмусер (Германия, Sherco) и спечели втория си манш в Световния СуперЕндуро шампионат.

Теодор Кабакчиев продължи с повече от перфектното си представяне и в третия манш, където потегли от третата позиция, но още във втората обиколка поведе групата. В предпоследната обиколка облаче той бе изпреварен от Шмусер и в крайна сметка финишира втори с 14.136 секунди разлика. Въпреки това, Кабакчиев сбъдна, както своята мечта, така и мечтата на всички ендуро фенове в България, а именно – победа в Световния шампионат по СуперЕндуро!

С  едно първо и две втори места в трите състезателни манша на клас „Junior“ (пилоти до 23 години), Кабакчиев събра актив от 54 точки и се завърна в топ 3 на генералното класиране, като вече изостава само на 13 от първата позиция, а до края на шампионата има още два кръга.

Източник: bfm.bg