Много от нас са учили по време на курсовете, че спирачката се стиска с 4 пръста за по-голям контрол. И докато това е вярно и редно в света на начинаещите, след известна практика почваме да забелязваме недостатъците не това правило.

Карайки в трафика често ни се налага да подаваме газ и кратко след това да спрем. а покриването на спирачния лост с четири пръста прави доста трудно контролирането на газта.

Някои ще твърдят, че трябва да се използват повече от два пръста, защото има по-добър контрол или че би могло да прещипете останалите си пръсти и това да ограничи спирачната сила в панически стоп. Опитът с времето обаче сочи че почти всички съвременни хидравлични спирачни системи имат повече от достатъчна мощност, за да спрат мотоциклета с два пръста (или дори с един пръст на някои мотоциклети) и правилно поддържаната и регулирана спирачна система ще предпази от прещипване на пръсти при сценарий за максимално спиране. От първостепенно значение е използването на подходяща техника за подпиране на два пръста върху спирачния лост, дори когато не спирате.

Идеята е да се уверите, че ръката, която подава газта е в право положение на китката. Това означава, че когато опирате показалеца и средния пръст върху спирачния лост, правите права линия от пръстите си през гърба на ръката до китката и нагоре ръката. Това, което прави този тип стойка е да ви накара естествено да намалите газта, докато стигнете до лоста на предната спирачка.

Универсално и лесно правило, което е въпрос на практика, за да стане полезен навик.

Карайте внимателно и отделяйте време на детайлите.

AHSR!