Световният шампион Маркес печели финалното състезание на сезон 2019 във Валенсия, като връчи на Repsol Honda световната титла на отборите и попълва тройната корона за HRC.

След като проправи пътя си покрай ранния лидер Куартараро, Маркес се пазеше от звездния новобранец до края на състезанието, а Милър завърши редом с тях на подиума за отбора Дукати.

Петкратният световен шампион Лоренцо завърши 13-и в последното си състезание в MotoGP преди пенсионирането си, докато дванадесетата победа на съотборника му Маркес (и 18-и подиум) за сезона позволи на Repsol удобно да преодолее дефицита си от две точки зад Ducati.

Петручи, Зарко и Лекуона паднаха на 6-ти завой, секунди един след друг. Поотделно тези падания биха били безобидни, но станахме свидетели на грозна гледка, когато пързалящият се мотор на Лекуона помете Зарко, докато той се отдалечаваше от мястото на падането, като буквално подкоси краката на французина.

Зарко, който днес направи последната си изява за LCR Honda и е обект на интензивни спекулации за бъдещето му в MotoGP, беше изнесен от пистата на носилка. За щастие, скоро го видяхме обратно в бокса на LCR, очевидно все още с болки, но явно без сериозни наранявания.

Зад челната тройка финишираха Довициозо и Ринс, които се движеха в тази подредба почти през цялото състезание. Винялес завърши шести, следван от втория пилот на Suzuki Жоан Мир и Роси, който след първоначалния си напредък не успя да навакса още позиции, като зае осмото място след инцидентите на пилотите пред него. Топ 10 допълниха братята Еспергаро.

Тази година бяхме свидетели на един феноменален сезон с множество емоции и обрати. Какви ще са промените за догодина ще следим с интерес, когато MotoGP 2020 ще се завърне.