Йохан Зарко не е включен в списъка за участие в MotoGP през 2020 г., но се говори, че Ducati може да пренареди своя състав, за да му предложи място в отбора за участие през следващата година.

След решението на Хонда да запълнят с едногодишна сделка празното място в отбора им, като изберат световния шампион в Moto2 – Алекс Маркес заедно с брат му Марк Маркес, французинът Зарко остана без отбор.

Въпреки възможността Зарко да се върне в Moto2, на мястото на Алекс Маркес , състезателят все още се надява, че е останало място за него някъде в кралския в клас.

Последните слухове гласят, че Ducati преразглежда цялата си линия с цел да качи на Зарко на един от шестте си мотора (Ducati Corse, Pramac Ducati, Avintia Ducati). Въпреки че Ducati няма официални места, според Speedweek, Карел Ейбрахам от Avintia подлага на предоговаряне условията в Avintia.

„Не е тайна, че искаме да коригираме някои неща за 2020 г. в съществуващия си договор“, каза той. „Преговаряме с екипа. Сложно е. Става въпрос за основни неща, които искаме да адаптираме. Екипът също иска да направи промени в договора. Ще видим докъде ще доведе това. Разбира се, може да не стигнем до консенсус. Но ако екипът не иска да развали договора, ще продължа тук. Зарко не може да говори с Авинтия, докато екипът или ние не решим да се разделим. Аз лично наистина искам да продължа, защото обичам да се състезавам. Обичам MotoGP и определено искам да остана тук. Но в договора са необходими корекции. И се надявам скоро да видим как ще приключи всичко това. “

Зарко отхвърля идеята да се присъедини към Avintia Racing, защото „това не е топ отбор“, но това може да не е краят на разговора за французина, тъй като той така или иначе не може да се насочи към испанския отбор.

В по-крайни спекулации се говори, че Данило Петручи може да бъде изваден от ролята си в Ducati Corse в резултат на мрачна втора половина на сезона, в която той не успя да покаже своите възможности. Ако това се осъществи, Джак Милър, който се радваше на забележителен подем през същия период и завърши с трио подиуми от последните четири състезания, ще бъде повишен на негово място.

Всичко много ще зависи от това колко Ducati иска Зарко, който беше видян в преговори в Pramac  – и дали Ducati са готови ефективно да пожертват своя победител в състезанието в Муджело за французина.

Възможните обрати и историята на Зарко ще продължаваме да следим с интерес.